Bunq är en direktbank med säte i Nederländerna som grundades år 2012. Då kallade de sig ”Bank of the Free”, vilket de förvisso fortfarande gör. År 2019 lanserade Bunq sin bank-applikation Sverige och resten av EU, och just nu är det tre typer av konton som erbjuds.
Kontopaketen för Bunq
- Easy Bank: Kostar cirka 30 kr/mån.
- Easy Money: Kostar cirka 90 kr/mån.
- Easy Green: Kostar cirka 180 kr/mån.
Nedan pratar vi mer om de kontopaket som Bunq erbjuder i större detalj.
1. Easy Bank – det enklaste kontopaketet
Det enklaste kontopaket som Bunq erbjuder är lite väl sparsmakat. Det kreditkort du kopplar till kontot är inte lika lyxigt, och därmed inte tillverkat i metall. Utöver detta tvingas du betala cirka 10 kronor per bankomatuttag. Du kan inte heller ”runda upp” dina inköp för att automatiskt placera de pengar som blir över på ditt sparkonto.
Då Easy Bank kostar cirka 30 kronor per månad ska man ha rätt att ställa högre krav än så här.
Lästips: Konsumenternas har skapat en utmärkt guide för alla som vill veta mer om hur betal- och kreditkort fungerar.
2. Easy Money – ett dyrt men funktionsrikt kontopaket
Med Easy Money-kontot får du bland annat tillgång till en funktion där du kan samla alla dina prenumerationer. Utöver det kan du sätta upp sparmål och dela ditt resultat med dina vänner. Varje gång du spenderar cirka 1 000 kronor planterar Bunq ett träd, men det gäller förvisso för alla kontopaket.
Läs mer: Så fungerar mikroproduktion av solel
3. Easy Green – det är dyrt att värna om miljön
Det enda som särskiljer Easy Green-kontot från de billigare kontotyperna är att ett köpskydd inkluderas, och du får även ta del av en kostnadsfri garantiförlängning. Men utöver det så är det främst onödiga funktioner såsom ”låt din vän plantera trädet i ditt ställe” och en ”grön widget” som erbjuds.
Om man ska betala över 2 000 kronor för ett bankkonto, då ska det inkluderas fler och bättre förmåner än så här.
Bunq erbjuder två typer av kreditkort
Det resekreditkort som Bunq erbjuder kostar cirka 90 kronor per år, och för det gröna kortet (”The Green Card”) är det en årlig avgift på cirka 1 000 kronor som gäller. Observera att dessa avgifter läggs på den kontoavgift som du redan betalar, så den totala årsavgiften blir påtaglig.
Hur fungerar Bunqs plantera träd-kampanj
Så fort du handlat för 1 000 kronor planterar Bunq ett träd i ditt ställe. Så om du spenderar 200 000 kronor årligen planterar Bunq 200 träd. Bunq säger själva att du kommer att sudda ut ditt klimatavtryck inom två år om du handlar med deras kreditkort frekvent.
Svenska kreditkort vs. kreditkort från Bunq
De kreditkort som svenska eller nordiska aktörer utfärdar likt Norwegian Card och Komplett Mastercard, är betydligt mer förmånliga jämfört med de kreditkort som Bunq erbjuder. Bunq slår för brett, och har inte anpassat sina erbjudanden tillräckligt väl mot svenska konsumenter.
Ett ”med oss kan du föra över pengar sömlöst till alla du känner” betyder inte ett skvatt. Vi har haft Swish i åratal, och kan föra över pengar till alla ögonblickligen med bara ett knapptryck. Satsningen på träd är hedervärd, men du ska inte bli kund hos Bunq bara för att de värnar om miljön.
Med ett kreditkort från Norwegian får du en kostnadsfri reseförsäkring och bonus på samtliga inköp. Bonuspoängen kan du växla in i en poängbutik, mot exempelvis flygbiljetter och/eller hotellnätter. Pengarna du sparar på att skaffa ett ”normalt” kreditkort kan du i stället skänka till Världsnaturfonden, alternativt spara energi genom att köpa energisnåla lampor.
Vi tycker att du ska jämföra kreditkort hos Kreditkortguiden. De listar alla kreditkort som är nischade mot svenskar från utfärdare likt Ikano Bank samt ICA Banken. De erbjuder även smidiga jämförelsetabeller, där du får möjlighet att jämföra alla viktiga aspekter med hjälp av ett drag and drop-gränssnitt.